Deputatul Doru Leşe, membru al Comisiei de industrii şi servicii, spune că Parlamentul doreşte să crească încă o dată subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă, deşi admite că aceştia îşi vor creşte artificial costurile pentru a nu raporta profituri prea mari.
Subvenţiile oricum se vor majora în această lună, ceea ce va duce la scumpirea curentului pentru populaţie cu 3% în acest an şi cu 10% anul viitor.
Potrivit noii legislaţii în domeniu, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) va monitoriza piaţa şi, dacă se va constata că profitul producătorilor de energie verde este prea mare, va fi redus numărul certificatelor pe care aceştia le primesc sub formă de subvenţii.
Această prevedere a fost introdusă la cererea Comisiei Europene, pentru a se evita supracompensarea producătorilor de energie.
Deputatul Doru Leşe a declarat astăzi, în cadrul unui forum pe tema energiei eoliene, că noua Ordonanţă de Urgenţă pe care o va aproba Guvernul în această lună va fi modificată în Parlament în beneficiul investitorilor.
„Haideţi să nu mai vorbim de reducerea numărului de certificate, ci de creşterea lor. Schema de promovare trebuie să fie schemă de promovare. Sunt convins că va mai fi încă o notificare la Comisia Europeană", a spus Leşe
Întrebat ce se va întâmpla dacă se va constata o supracompensare a investitorilor, adică un profit prea mare, el a precizat: „Niciodată nu va reieşi că există o supracomensare, pentru că investitorii îşi vor creşte artificial costurile".
Subvenţiile primite de producătorii de energie verde sunt suportate de către toţi consumatorii de energie.
Întrebat dacă se va face o analiză asupra impactului în preţul final pentru populaţie pe care îl va avea o nouă majorare a numărului de certificate verzi, Leşe a precizat că nu este nevoie de aşa ceva, întrucât preţul energiei oricum