Urmând exemplul marilor oraşe turistice din lume, trei tineri
voluntari au făcut pe ghizii pentru turiştii străini veniţi la Braşov
În marile oraşe turistice, precum Parisul, turiştii sunt îndrumaţi de ghizi voluntari. Aceştia se amplasează într-un punct central din oraş şi îndrumă paşii vizitatorilor, pro-bono. Exemplul acestora a fost preluat, în această vară, de trei tineri din Braşov. Alex, Ioana şi Rareş şi-au înfiinţat un site denumit Guided Braşov, au imprimat tricouri cu sigla proiectului şi au ieşit în Piaţa Sfatului, la fântâna arteziană, în fiecare zi de la ora 18.00. „Încercăm să ne facem văzuţi prin utilizarea unui tricou portocaliu şi a unei inscripţii sau insigne. Uneori chiar turiştii aduc alţi turişti să-i ghidăm, sau localnicii vin cu prieteni străini pentru ca noi să le arătăm oraşul”, ne spune Alex Tâmpa, ghid voluntar.
Nu înainte de asta, ghizii şi-au făcut temele. „Ne-am adunat, am văzut ideea în străinătate şi am zis: hai să încercăm şi noi asta! Primul lucru pe care l-am făcut a fost să intru pe wikipedia, pe google, pe legendele Braşovului. Am mers pe la bunicii noştri, am fost pe la Prima Şcoală Românească şi am vorbit cu profesorul Oltean (preot Vasile Oltean, directorul Muzeului – n.r.), am mai fost şi la alte muzee. Practic, ne-am făcut temele”, a declarat Rareş, ghid voluntar.
Tururile au început în luna iunie şi cuprind principalele obiective din Braşov. Ghizii voluntari au pus mare accent pe legendele şi povestioarele croite în jurul obiectivelor, precum legenda statuii de pe acoperişul Bisericii Negre. „Printre statuile de pe acoperiş există una mai specială şi are o poveste deosebită. Povestea spune că atunci când biserica a fost finalizată...”, îşi începe povestirea Rareş, gesticulând spre acoperişul bisericii. „Am început de aici din Piaţa Sfatului, i-am dus la Biserica Neagră, apoi am căutat Strada