La alegerile din noiembrie 1946, partidul i-a rezervat lui Nicolae Ceauşescu un loc fruntaş pe lista Blocului Partidelor Democratice din Olt, judeţul lui natal, care stătea cel mai prost în evaluările partidului. În vara lui 1946, Ceauşescu a fost mutat în Oltenia. În calitate de secretar al Regionalei PCR a ameninţat, a făcut promisiuni şi orice ar fi asigurat succesul comuniştilor în alegeri.
Alegerile din 19 noiembrie 1946 reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României. Scrutinul falsificat a adus oficial Partidul Comunist la putere, până la prăbuşirea regimului, în decembrie 1989. Se pare că şi pentru Nicolae Ceauşescu ziua alegerilor a fost extrem de agitată. Ar fi fost implicat în comiterea unei crime politice. Victima - directorului băncii din Slatina, un anume Lupu.
Acesta ar fi protestat faţă de încălcarea regulamentului electoral, moment în care, susţine legenda, Ceauşescu l-ar fi înjunghiat de la spate. Ar fi fost ajutat în comiterea crimei de Anton, şoferul lui, şi Ionescu, un frizer din oraş. Informaţia este de dată mai recentă, fiind publicată pe 9 ianuarie 1990, în ziarul local „Glasul Adevărului" din Slatina. Controversa este dezbătută într-una dintre biografiile lui Ceauşescu de după 1989 (Thomas Kunze, Ceauşescu, o biografie, Bucureşti, Vremea, 2002). Autorul susţine că Nicolae Ceauşescu nu ar fi fost implicat în incident, însă, într-adevăr, şoferul lui a fost condamnat la trei ani închisoare.
De la Constanţa la Craiova
Alegerile din 1946 au fost punctul culminant dintr-un an foarte important din cariera lui Ceauşescu. În februarie fusese numit adjunct al secretarului Regionalei Constanţa a PCR, Gheorghe Stoica. În această funcţie prestase o acţiune de organizare apreciată de conducerea Partidului. Tocmai de aceea, în vară, tovarăşii săi din Comitetul Central au decis să-i dea o nouă responsabili