Cei 164.000 de adolescenţi care nu au reuşit să obţină diploma în acest an se pot angaja ca portar, vânzător, agent de asigurări sau ospătari pentru salarii care pot ajunge şi la 1.000 de euro, în străinătate.
Liceenii care au picat Bacul în ambele sesiuni pot fie să se angajeze în domenii unde diploma de bacalaureat nu reprezintă o cerinţă obligatorie, fie să stea acasă şi să înveţe temeinic pentru a promova în vara anului viitor. De asemenea, aceştia pot opta pentru şcolile postliceale sau pot merge la cursuri de calificare profesională pentru a deveni bucătari, patiseri, sudori, mecanici auto sau frizeri.
La ce meserii pot "aspira" tinerii
Tinerii care au picat la Bac pot opta pentru joburi ca portar, vânzător sau agent de asigurare. Salariul unui portar de la care se cere să aibă minim zece clase nu depăşeşte 200 de euro, potrivit specialiştilor în domeniu. La începutul lunii, circa 292 de astfel de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Acelaşi salariu l-ar dobândi şi absolvenţii de liceu dacă ar alege să lucreze ca vânzători în magazine sau shaormerii. Mediul privat are, în această perioadă, scoase la concurs 201 de posturi de vânzător. Ceva mai bine plătiţi sunt agenţii de asigurări.
Salariul variază între 200 şi 400 de euro, iar numărul posturilor disponibile se ridica la 117 la începutul acestei luni. Cei care nu dispun de o diplomă de bacalaureat, şi pe care părinţii nu-şi permit să-i ţină acasă să înveţe, pot aplica pentru posturi de muncitori necalificaţi. Salariul de încadrare este însă de doar 670 de lei.
Joburi mai bine plătite după cursuri de recalificare
Mai bine retribuite sunt joburile pentru care este nevoie de un certificat de atestare profesională: bucătar, patiser, frizer, sudor, mecanic auto. Sensibil mai mulţi bani vor face cei care de