Gigantul suedez Ikea ar fi folosit detinuti politici din Germania de Est drept "sclavi" pentru a fabrica mobila, se arata in documentele secrete ale politiei.
Ikea a dezvoltat legaturi stranse cu statul comunist in anii '70, deschizand mai multe puncte de productie, unui din acesta, potrivit Stasi, folosind munca detinutilor politici pentru a produce canapele, releva o ancheta a televiziunii germane WDR, potrivit Telegraph.
Fabrica din Waldheim se afla exact langa o inchisoare si detinutii erau folositi drept forta de munca neplatita, se arata in documentele Stasi. Intr-un astfel de document, fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, spune ca nu stie daca s-a folosit munca detinutilor, insa daca a fost asa, atunci "in opinia Ikea ar fi in interesul societatii".
Hans Otto Klare, care a fost trimis la Waldheim pentru ca a incercat sa fuga in Germania de Vest, a descris conditiile dure din fabrica: "Echipa noastra traia la etajul fabricii, cu geamurile acoperite. Masinile se aflau la parter si nu te puteai odihni. La parter nu aveai pe ce sa stai, nu aveai protectie pentru auz, nu erau manusi. Conditiile erau si mai primitive decat in restul RDG. Era munca de sclavi".
Un alt fost prizonier a povestit ca a recunoscut unele din partile pe care le-a construit cand a mers la cumparaturi in Ikea, dupa caderea comunismului.
Ikea a declarat ca nu are cunostinta despre aceste probleme, insa isi cere scuze daca au avut loc, subliniind ca practicile companiei s-au schimbat in ultimii 25 de ani.
Gigantul suedez Ikea ar fi folosit detinuti politici din Germania de Est drept "sclavi" pentru a fabrica mobila, se arata in documentele secrete ale politiei.
Ikea a dezvoltat legaturi stranse cu statul comunist in anii '70, deschizand mai multe puncte de productie, unui din acesta, potrivit Stasi, folosind mu