Listarea Transelectrica, în septembrie 2006, a fost prima mare ofertă de acţiuni derulată de stat pe Bursa de la Bucureşti. În cei cinci ani care au trecut, statul a mai listat o singură companie (Transgaz în 2007). În ciuda eşecului ofertei Petrom din iulie, reprezentanţii statului spun că vor continua programul de privatizări prin bursă, iar prima pe listă este tot Transelectrica, unde statul îşi propune să vândă încă 15% din acţiuni până la finele anului.
Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), i-a asigurat ieri pe investitori şi pe reprezentanţii pieţei de capital că programul de oferte şi listări ale companiilor de stat pe bursă se va respecta aşa cum a fost întocmit.
Guvernul a promis că vinde pe bursă pachete de câte 15% din Transelectrica şi Trasgaz până la finele anului şi că va lista 15% din Romgaz Mediaş în prima parte a anului viitor. Conform acordului cu FMI, Guvernul s-a angajat să mai listeze pachete de cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Totodată, anul viitor urmează să fie reluată oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din Petrom, după ce statul nu a reuşit să vândă acţiunile în iulie. "În ciuda faptului că primul pas din program nu a fost încununat cu succes, suntem hotărâţi să continuăm programul exact aşa cum ne-am propus şi să începem cu Transelectrica, cu care am avut o colaborare foarte bună şi are know-how-ul necesar pentru finalizarea următoarei etape. Cel mai târziu la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea anunţul privind procesul de selectare a intermediarului şi în debutul lunii octombrie cred că vom finaliza selecţia acestuia", a declarat Victor Cazana. El a mai spus că se pot trage anumite învăţăminte de pe urma eşecului ofertei de vânzare a pachetului la Petrom derulată recent pe bursă, însă au fost mai mult chestiuni mărunt