Clasificarea universităţilor nu a plasat nicio instituţie privată de învăţământ superior în primele două categorii valorice, care permit masterate şi doctorate. Prima universitate particulară în top este „Titu Maiorescu“ din Capitală, clasată pe locul 49, în categoria a treia, a universităţilor centrate pe educaţie.
Rectorii universităţilor private sunt nemulţumiţi. Instituţiile pe care le coordonează riscă să piardă sume importante în următorii ani, milioane de euro - potrivit unor estimări, după ce ierarhizarea dictată de Asociaţia Universităţilor Europene le-a plasat pe toate în a treia categorie valorică. Pe termen mediu, asta înseamnă că ele riscă să piardă dreptul de a organiza masterate şi doctorate, şi să piardă astfel importante surse de venit. O altă pierdere ar fi la nivelul imaginii: viitorii studenţi s-ar putea reorienta către instituţii mai bine cotate.
În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre conducătorii universităţilor particulare sunt extrem de rezervaţi atunci când li se cere să se pronunţe asupra ierarhizării. „Prefer să nu comentez. Rămâne să demonstrăm că poziţia pe care o avem faţă de clasificare e nuanţată. Asta se va vedea la nivelul angajatorilor. Se va dovedi că unii sunt mai bine cotaţi pe piaţa muncii decât arată poziţia din acest clasament", spune de pildă Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane, situată pe locul 50. Vezi AICI lista celor 90 de univeristăţi clasificate pe categorii valorice.
Află de pe forbes.ro care sunt cele mai bune universităţi din SUA şi care sunt costurile pentru studenţi
Universitatea „Spiru Haret" (USH), devenită celebră ca „fabrică de diplome" în ultimii ani, se găseşte pe locul 64 din 90 de instituţii clasificate, imediat după „Apollonia" din Iaşi şi înainte de „Hyperion". Purtătorul de cuvânt al USH, Corneliu Toader, răspunde iritat cererii de a reacţiona la plasarea i