Decizia luată de banca centrală a Elveţiei a avut efecte imediate asupra leului şi a celorlalte monede din Europa de Est. Ieri referinţa BNR pentru francul elveţian a scăzut cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc, cel mai redus nivel din ultimele două luni.
De asemenea, aprecierea bruscă a euro în raport cu francul a avut ecouri şi pe piaţa interbancară de la Bucureşti, unde cursul leu/franc a coborât puternic, de la 3,85 de unităţi la 3,535 - 3,537 lei/franc.
Veştile sunt cu siguranţă bune pentru cei peste 50.000 de români care au credite în franci elveţieni şi care plătesc rate cu 60-70% mai mari decât în momentul contractării creditului, pentru că majoritatea s-au împrumutat când francul se tranzacţiona la 2,2-2,3 lei. Românii au credite în franci elveţieni în valoare de 2,7 mld. euro.
Un calcul rapid arată că la o rată lunară medie de 600 de franci, un client care şi-a achitat luni datoria către bancă ar fi plătit cu circa 170 de lei mai puţin dacă mai aştepta o zi. Clientul ar fi plătit astăzi 2.120 de lei, comparativ cu 2.290 de lei, luând în calcul cursul oficial afişat de BNR.
"Cei care au credite în franci elveţieni vor beneficia de decizia luată de banca centrală elveţiană. Leul nu ar mai fluctua diferit faţă de euro şi faţă de franc", apreciază analistul economic Dragoş Cabat.
Economistul Liviu Voinea apreciază la rândul său că măsura luată de banca centrală elveţiană este una excepţională, dar necesară, deoarece apreciarea francului eroda economia Elveţiei.
"Decizia s-ar putea să fie chiar târzie şi este riscantă deoarece banca a indicat nivelul pe care îl apără", spune Liviu Voinea.
Decizia luată de banca centrală a Elveţiei a avut efecte imediate asupra leului şi a celorlalte monede din Europa de Est. Ieri referinţa BNR pentru francul elveţian a scăzut cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc, cel mai redus nivel din ultimele două luni