Pentru că aprecierea monedei a început să erodeze economia, Elveţia trece la măsuri drastice pentru a opri aprecierea francului. Moneda este folosită de investitori pentru a se proteja de turbulenţele economice care au cuprins economia mondială.
Banca Naţională a Elveţiei a surprins pieţele valutare anunţând pentru prima dată în ultimele trei decenii o limită minimă a cursului de schimb franci/euro pe care o va urmări "cu cea mai mare îndârjire" prin cumpărarea de monedă străină în cantităţi nelimitate. După anunţarea deciziei francul s-a depreciat cu 8,5% în raport cu euro, la 1,203 franci/euro.
Banca "ţinteşte o depreciere substanţială şi de durată a francului. Cu efect imediat, nu va mai tolera un curs de schimb euro-franc sub pragul minim de 1,2 franci. Supraevaluarea masivă a francului elveţian ameninţă grav economia elveţiană şi aduce riscuri deflaţioniste. Banca va urmări această ţintă cu cea mai îndârjită determinare şi este pregătită să cumpere monedă străină în cantităţi nelimitate", scrie într-un limbaj dur şi direct în comunicatul instituţiei.
Banca apreciază că şi un curs de 1,2 franci/euro este prea mare.
"Dacă perspectivele economice şi riscurile deflaţioniste o cer, instituţia va lua şi alte măsuri."
Francul, paravan în faţa crizei
Francul elveţian, folosit ca paravan de către investitorii care vor să se protejeze de criza datoriilor din zona euro şi de turbulenţele economice de la nivel mondial, a urcat la niveluri record în raport cu euro şi dolarul, ceea ce afectează exporturile Elveţiei şi erodează creşterea economiei.
Înaintea deciziei de marţi a băncii centrale francul s-a apreciat cu peste 13% faţă de euro anul acesta. Pe 9 august moneda elveţiană a ajuns la valoarea record de 1,0075 de franci pe euro, tranzacţionându-se aproape de paritate în raport cu moneda comună europeană.