Oboseala, afecţiunile de inimă, diabetul, obezitatea şi cancerul sunt afecţiuni care pot apărea în urma unui diete dezechilibrate, avertizează medicii nutriţionişti.
Specialiştii, citaţi de Yahoo Health, spun că există cinci nutrienţi fără de care organismul nu poate funcţiona la parametri normali. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care prezentau o deficienţă de vitamina D, magneziu, vitamina B12, potasiu şi iod prezentau un risc crescut de a se îmbolnăvi de afecţiunile menţionate mai sus.
● Vitamina D, responsabilă pentru buna funcţionare a sistemului osos. Studiile de specialitate arată că lipsa acestui nutrient din organism creşte cu până la 80% riscul apariţiei unui infarct în cazul pacienţilor care suferă de boli de inimă. Nutriţioniştii spun că vitamina D reduce inflamaţia din artere. În plus, reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer, printre care şi cel la sân.Specialiştii spun că jumătate dintre femei nu asimilează în mod natural cantitatea necesară de vitamina D. Somonul, laptele de vacă, cel de soia, tonul, iaurtul şi cerealele sunt pe lista alimentelor care abundă în acest nutrient.
● Magneziu este un mineral implicat în peste 300 de funcţii ale corpului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition, magneziul joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Nutriţioniştii spun că organismul are nevoie de 400 de miligrame magneziu zilnic. Acest nutrient este responsabil de energia de care corpul are nevoie pentru activităţile zilnice. Acest mineral, care are un aport vital în numeroase funcţii metabolice, este prezent cu preponderenţă în ţesutul osos, dar se găseşte şi în muşchi, inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Nutriţioniştii susţin că între 90 şi 95% din populaţia mondială are un nivel scăzut de magneziu în organism. Lipsa acestui nutrient din corp est