COTIZAŢII. Numai meditaţiile îi costă pe părinţi în jur de 200 de lei pe lună, la care se adaugă anumite culegeri şi manuale, fondurile clasei şi al şcolii, cadourile pentru profesori cu diverse ocazii.Mulţi dintre părinţi s-au asociat în organizaţii cu personalitate juridică pentru a putea face donaţii şcolii şi să fie acoperiţi legal.
Jaluzelele clasei, creta, o faţă de masă, chiar salariul pentru un paznic la şcoală sau o îngrijitoare sunt cheltuieli care de multe ori vin din buzunarele părinţilor. Nu este o noutate şi nici nu mai revoltă prea multă lume faptul că sute de lei sunt rupte din bugetul familiei în fiecare lună pentru a acoperi anumite cheltuieli care în mod normal ar trebui să vină de la bugetul de stat. Mulţi dintre părinţi sunt mai mult decât împăcaţi cu ideea de a cotiza pentru fondurile şcolii sau clasei ca să ajute o instituţie care nu-şi permite nici să schimbe un mobilier vechi de zeci de ani, dar cei mai mulţi denunţă şi lăcomia unor dascăli care primesc în plic, de 8 Martie, Crăciun sau de ziua lor, încă un salariu.
“Să fii drăguţ” te costă
Georgeta P. nu şi-a făcut niciodată un calcul exact al cheltuielilor lunare pentru cei doi copii, unul la grădiniţă şi altul în clasa I. Ştie însă că e mai ieftin decât dacă ar fi apelat la serviciile unei şcoli private. “Nu ajungi oricum la sumele de la privat. Într-un fel e o formă decentă de a-i ajuta puţin pe profesori. Când te uiţi la salariile lor şi te gândeşti că mai au şi copii…”, mai spune mămica pe care un an de grădiniţă a costat-o mai mult decât unul de şcoală primară.
“La grădiniţă ni s-a insinuat la prima şedinţă că ar fi bine să facem o donaţie de 500 de lei pentru tot felul de cheltuieli şi să cumpere diverse lucruri. Am primit şi chitanţă că directoarea făcuse un ONG şi găsise o formulă pentru a fi acoperită legal. Apoi, plăteam toţi cei în jur de 35 de părinţ