Şefii municipalităţii nu au putut spune când sau dacă va fi reluată furnizarea apei calde.
200.000 de abonaţi la Centrala Electrică de Termoficare (CET) din Iaşi au rămas de ieri fără apă caldă, după ce furnizorul de gaz a refuzat să mai livreze combustibil. Romgaz a notificat de luni seara centrala că nu va mai primi agent termic dacă în cel mai scurt timp municipalitatea nu va face plăţi consistente în contul datoriilor colosale de 10 milioane de euro. Furnizorii de gaz au solicitat 7,4 milioane de lei, bani care nu pot fi acoperiţi nici măcar din subvenţiile pentru combustibil primite de la Guvern, în valoare de 4,5 milioane de lei.
Facturi mai mari la iarnă
Practic, cele peste 50.000 de familii racordate la CET se vor spăla la lighean cu săptămânile deoarece edilii au renunţat să mai caute soluţii pentru criza apei calde de la Iaşi. „Plătim consumul zilnic de gaz pentru ca Romgazul să aibă o motivaţie să ne dea combustibil. Aceştia ne-au transmis că trebuie să facem plăţi consistente. Sperăm ca parlamentarii Iaşiului să intervină la Guvern, poate pun şi ei o vorbă bună. Alte soluţii nu văd. Tot ce a depins de mine am făcut“, a spus resemnat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a anunţat acum câteva zile că preţul gigacaloriei va creşte la Iaşi, din cauza eliminării subvenţiilor la căldură plătite de Guvern.
De la începutul lunii august, ieşenii au primit apă caldă cu ţârăita, ameninţările furnizorilor de gaz cu sistarea combustibilului fiind aproape zilnice. În acest timp, edilii au ridicat sechestrele pe care Rezervele Statului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le-au pus pe conturile centralei din cauza datoriilor.
În plus, oficialii din Primărie au pus cruce pe soarta CET, municipalitatea preluând serviciile de termoficare. Firma franceză Dalkia, singurul operator care ar putea să se ocupe de încăl