Clasificarea universităţilor dezavatajează zona Moldovei, se plânge un rector, îngrijorat că studenţii ar putea migra spre alte regiuni. Sursa: Adi Pîclișan
Cele mai multe universităţi de stat din Cluj-Napoca au fost încadrate în prima categorie, a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, în timp ce, majoritatea celor din estul ţării au intrat în categoriile II şi III.
O problemă de imagine
“Clasificarea universităţilor este nedreaptă, deoarece aduce dezechilibru între regiunile României", susţine Adrian Graur, rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare" din Suceava. Ceea ce îl doare mai rău nu este reducerea numărului de programe de masterat şi doctorat, ci lovitura de imagine.
Nemulţumirea rectorului este legată şi de metoda prin care a fost făcută ierarhizarea. “Există o serie de elemente neclare: nu avem raportul oficial în limba engleză cu clasificarea universităţilor, nu este cunoscută lista evaluatorilor, scorurile obţinute de fiecare universitate în parte", subliniază Adrian Graur.
Probleme de procedură
Nici cei din primul pluton al ierarhiei nu sunt foarte mulţumiţi de procedura prin care s-a făcut clasificarea. Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti este de părere că ordinea etapelor în care s-a făcut clasificarea a fost inversată. Mai întâi, universităţile au fost obligate să raporteze anumite informaţii şi abia ulterior le-au fost comunicate criteriile în funcţie de care se va face punctarea. “Firesc era invers: mai întâi criteriile, şi apoi colectarea informaţiilor", argumentează el.
"Sunt multe universităţi care se vor lupta să se claseze mai bine"
Prin poziţionarea ASE-ului în categoria universităţilor centrate pe cercetare avansată şi educaţie, locurile de masterat şi doctorat bugetate s-au înmulţit anul acesta. “Probabil vom avea acces mai uşor