Comisia Europeană intenţionează să controleze strict în viitor posibilitatea de reintroducere de controale la frontierele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen, în special în cazul unui val masiv de imigraţie, se arată într-un proiect de reformă a guvernanţei Schengen. Joanna Parkin, cercetător în Justiţie şi Afaceri Interne în cadrul Centrului European pentru Studii Politice, spune la RFI că reintroducerea controalelor la graniţă a cauzat tensiuni în rândul statelor membre, iar Bruxelles-ul trebuie să protejeze principiile Schengen, acest rod al cooperării europene. Un interviu pentru RFI realizat de Doru Franţescu, directorul Institutului European pentru Democrație Participativă - Qvorum.
Reporter: Cum funcţionează sistemul Schengen?
Joanna Parkin: Sistemul Schengen înseamnă eliminarea controalelor la frontierele interne dintre Statele Membre, astfel că permite libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între ţările participante. Înseamnă de asemenea crearea unei frontiere comune externe a Uniunii Europene, însoţită de politica comună privind vizele şi reguli uniforme privind controalele la frontierele externe.
Reporter: Am auzit foarte multe despre Sistemul de Informaţii Schengen. Ce presupune acesta?
Joanna Parkin: Când a fost creat sistemul Schengen, Statele Membre au considerat că este necesar să instituie măsuri compensatorii care să întărească nivelul de securitate, deoarece desfiinţarea controalelor la frontiere aducea cu sine riscuri de infracţionalitate. O astfel de măsură compensatorie a fost Sistemul de Informaţii Schengen, instituit în 1995. Acesta este o bază de date la nivelul întregii Uniuni Europene, care le permite autorităţilor din domeniul poliţiei, imigraţiei şi vămilor să stocheze şi să facă schimb de informaţii privind persoane şi bunuri care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa imigraţiei sau securi