Industria şi agricultura au susţinut creşterea PIB în al doilea trimestru, evoluţia fiind anticipată de analişti, care consideră că producţia agricolă foarte bună va contribui la atingerea ţintei de creştere economică de 1,5% în acest an, industria urmând să aibă în a doua jumătate a anului o influenţă mai mică în condiţiile încetinirii economiilor vestice.
Contribuţia industriei la crearea de valoare adăugată a scăzut deja în al doilea trimestru, deşi mai puţin decât anticipau analiştii.
Produsul Intern Brut a fost în al doilea trimestru cu 1,4% mai mare faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, pe serie brută, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%.
"Cererea internă îşi continuă revenirea foarte lentă: serviciile de piaţă au crescut în termeni reali cu 1% faţă de trimestrul II 2010 (deşi vânzările cu amănuntul rămân slabe), lucrările de construcţii s-au contractat din nou (cu 1,9% faţă de T2 2010 în termeni reali), serviciile financiare şi imobiliare au crescut cu 0,5%", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
El se aşteaptă ca activitatea din toate aceste ramuri să accelereze faţă de semestrul al doilea 2010 datorită efectului de bază pozitiv, în condiţiile în care cererea internă a fost foarte slabă în S2 2010 ca urmare a implementării măsurilor de austeritate. Deja datele pentru iulie arată o îmbunătăţire vizibilă a activităţii faţă de iulie 2010.
În ceea ce priveşte structura pe cheltuieli, Bucşa spune că veştile sunt mai puţin bune, creşterea PIB fiind susţinută, la fel ca în T1, în principal de refacerea stocurilor, fenomen firesc la ieşirea din recesiune.
"Consumul intern a continuat să se reducă în T2 în termeni reali, în contrast cu creşterea valorii adăugate în sectorul serviciilor de piaţă, dar corelat cu reducerea puterii de cumpărare şi a veniturilor reale ale populaţiei. De asemen