Atât premierul Vlad Filat, cât şi reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare spun că de vină în cazul atacurilor de tip raider la cele patru bănci ar fi judecătorii de la Tighina şi Chişinău care au pus în aplicare hotărâri ale arbitrajului din Rusia.
Potrivit primului-ministru, nu mai puţin vinovaţi ar fi şi executorii judecătoreşti care au contribuit la preluarea rapidă a acţiunilor.
„Niciun judecător nu a fost tras la răspundere", a afirmat premierul, cerând sancţiuni disciplinare în cazul magistraţilor care au emis decizii dubioase şi suspendarea licenţei executorilor care au acţionat cu rea credinţă. Filat a vorbit şi despre unele „scapări" la adoptarea legii privind executorii judecătoreşti.
Alexandru Tănase, fostul ministrul al Justiţiei şi cel care a promovat această lege, se apără şi susţine că modificarea a vizat reforma executorilor, şi nu aplicarea altor norme.
Citește și:
SISTEMUL BANCAR, ÎN PERICOL Șmecherii moldoveni pun pe jar Europa
„Bineînţeles că cei care au comis abuzuri urmează să fie traşi la răspundere, însă ei urmează să poarte răspundere individuală, nu să fie lansate declaraţii interpretabile care nu fac altceva decât să submineze încrederea în sistemul de executare", a declarat Tănase pentru Unimedia.
Şi Ion Păduraru, ex-ministrul al Justiţiei în Guverul Sturza, consideră că magistraţii „care au acţionat interesat" poartă cea mai mare vină pentru deposedarea ilegală de acţiuni şi ar trebui sancţionaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, Păduraru mai afirmă că este puţin probabil ca cineva să fie tras la răspundere.
„NU ESTE PRIMUL CAZ"
„Asemenea operaţiuni nu se fac fără o implicare a instituţiilor care trebuie să supravegeze respectarea legii. Nu este primul atac de acest gen, să ne amintim că Victoriabank a trecut de două ori prin astfel