O organizaţie împarte gratuit prezervative homosexualilor care întreţin relaţii intime în locuri publice. Campania are ca scop informarea membrilor comunităţii gay cu privire la riscul infectării. Judeţul Galaţi este pe locul patru din România după numărul de seropozitivi înregistraţi.
În judeţul Galaţi sunt 300 persoane infectate cu HIV/SIDA, iar o mare parte din ei sunt homosexuali. Printre categoriile cele mai expuse riscului infectării sunt persoanele cu orientare netradiţională, arată numeroase studii.
„Este vorba de bărbaţi de 40-60 de ani ce duc o viaţă dublă. Mulţi dintre ei fiind căsătoriţi, nu au loc unde să întreţină relaţii sexuale. Îşi dau întâlnire lângă stadion şi o fac printre boscheţi, neprotejaţi",a declarat Alexandru Bogdan, coordonator al ONG-ului PSi România, responsabil de zona Galaţi-Brăila.
Tânărul critică acest mod de întreţinere a raporturilor intime, totuşi obiceiurile vechi de zeci de ani nu pot fi schimbate. Cel puţin, aceste persoane trebuie convinse să se protejeze de infecţii sexual-transmisibile, susţine Bogdan.
„Eu şi alţi zece voluntari mergem în locurile publice unde-şi dau întâlnire aceşti bărbaţi, le distribuim prezervative gratuit şi pliante informative. Le vorbim despre pericolul infectării cu HIV/SIDA. La început ne respingeau, dar cu încetul, au înţeles că suntem bine intenţionaţi", explică Bogdan.
În fiecare lună, câte circa doi oameni din judeţul din Galaţi află că au în sânge virusul ucigător. Testele de verificare se pot face la laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, de pe strada Roşiori nr.2. Un test costă zece lei, pentru homosexuali însă, se face gratuit.
„Printr-un program al Ministerului Sănătăţii, anumite categorii, ca gravidele şi homosexualii, beneficiază de gratuitate la testare şi consiliere. Noi mergem pe declaraţia persoanei, aşa că putem face testul gratuit la apr