Noua lege a educaţiei nu poate reforma învăţământul din Delta Dunării.
Doru Căpriţă, inspector general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Tulcea, a declarat că în Delta Dunării se va derula, şi în noul an şcolar, învăţământul simultan. "În satele din Deltă vom respecta prevederea din noua lege a învăţământului privind organizarea claselor cu cel puţin 12 elevi, numai că, în majoritatea şcolilor din această zonă, vor exista doar câte o clasă pentru învăţământul primar şi una pentru gimnaziu, în care sunt cuprinşi copii din toate cele patru clase ale fiecărui ciclu. Nu avem soluţie de transport pentru elevi în câteva localităţi din Deltă şi nici de găzduire a acestora în internate pentru a renunţa la învăţământul simultan care se desfăşoară de foarte mulţi ani în această zonă", a spus acesta.
Învăţământul la distanţă, ignorat
Deputatul din colegiul Delta Dunării Mihai Stroe, fost inspector general şcolar în judeţul Tulcea, a propus, în urmă cu un an, înlocuirea învăţământului simultan cu un sistem de învăţământ la distanţă care se practică în unele zone ale Statelor Unite ale Americii. Propunerea parlamentarului nu a fost luată în serios de autorităţile locale şi de Ministerul Educaţiei. „Cheltuiala pentru implementarea acestui sistem este foarte mică. Învăţământul la distanţă ar fi benefic în satele izolate din Deltă şi din Munţii Apuseni. Majoritatea şcolilor din respectivele zone au acces la internet, cadrele didactice şi elevii ştiu să utilizeze calculatorul sau, dacă nu au suficiente cunoştinţe în acest sens, le pot dobândi foarte repede. Trebuie achiziţionat un sistem de interconectare la internet a şcolilor din zonă şi să fie achiziţionate manuale şcolare în format electronic.
Acest tip de învăţământ se practică în două forme: în şcoli, sub supravegherea cadrelor didactrice, iar predarea şi evaluarea elevilor se fac centralizat