Astăzi, în oraşul polonez Wroclaw, începe un mega-congres cultural, organizat de Polonia, în calitate de ţară aflată la Preşedinţia UE. Congresul se desfăşoară pe durata a patru zile şi adună la Wroclaw peste 300 de artişti, academicieni, filosofi sau activişti culturali veniţi din toată Europa.
Europa nu înseamnă numai politici şi strategii economice, ci şi culturi a căror dinamică poate influenţa bunul mers al lucrurilor în interiorul UE. De acest adevăr pare să fie conştientă şi Polonia, care, din poziţia de preşedintă a Uniunii Europene, a organizat un congres cultural de mari proporţii, care va avea ca temă principală de dezbatere „Artă pentru schimbări sociale".
Un eveniment complex
Denumit „Congresul Culturii Europene", manifestarea de la Wroclaw are şi caracteristicile unui festival. Pe lângă nenumăratele dezbateri în jurul punctelor de interes ale culturii europene vor avea loc spectacole, concerte, proiecţii de film şi expoziţii de arte vizuale, arhitectură sau design. Cele mai multe dintre acestea stau sub semnul interferenţelor artistice şi al interdisciplinarităţii. De exemplu, unul dintre concertele programate cu această ocazie îi aduce în acelaşi proiect pe doi muzicieni de factură total diferită: Krzysztof Penderecki (un compozitor polonez considerat „clasic în viaţă", câştigător în mai mulţi ani al premiului Grammy) şi Jonny Greenwood, celebrul chitarist al trupei Radiohead.
Cultura şi interacţiunile ei
Pe lângă tema principală a congresului, „Artă pentru schimbări sociale", discuţiile vor fi organizate şi în jurul altor subiecte. De exemplu, unele mese rotunde vor avea în vedere legăturile dintre cultură şi economie, în ideea că activităţile culturale oferă un foarte bun suport şi statului, dar şi mediului privat de afaceri. Altele, sub titlul „Legături primejdioase", vor analiza raportul dintre Putere şi cultură - pol