Fiecare agent de asigurări atestat va avea un card ce conţine informaţii despre cursurile urmate şi calificarea obţinută. Examenul de atestare trebuie susţinut la fiecare trei ani.
Licenţierea agenţilor de vânzări din asigurări, care este obligatorie începând din această lună, este văzută de jucătorii din piaţă ca un pas necesar pentru maturizarea acestei industrii, în condiţiile în care reprezintă un plus de încredere pentru clienţi.
"Era necesară o asemenea reglementare şi pe termen lung piaţa va fi avantajată. Agentul va avea un alt statut în faţa clientului, va putea să-i explice mai bine ce înseamnă produsul pe care acesta îl cumpără", spune Bogdan Andriescu, preşedintele Institutului de Management în Asigurări (IMA).
IMA este departamentul din subordinea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care elaborează cursurile urmate de agenţii de asigurări şi organizează examenele de licenţiere a acestora. Certificatul obţinut de agent în urma susţinerii examenului este obligatoriu la încheierea unui contract nou de muncă în domeniul distribuţiei de asigurări.
Agenţii existenţi trebuie să obţină această atestare până cel târziu în 2014.
Cursurile sunt organizate de către furnizori de programe de formare, independenţi sau deţinuţi de asigurători, dar care sunt atestaţi de către CSA. Comisia a autorizat până în prezent 33 de furnizori, printre asigurătorii care şi-au creat astfel de departamente numărându-se BCR Asigurări, Generali sau Uniqa Asigurări.
Companiile de asigurări organizau şi până acum cursuri interne de formare a agenţilor de vânzări, dar jucătorii din piaţă spun că existenţa unei atestări oficiale a calificării respectivului agent va însemna un plus de încredere pentru client. Şi aceasta în condiţiile în care mulţi clienţi au reclamat în trecut, mai ales în cazul poliţelor de asigurări de viaţă, că nu