Clasificarea universităţilor, făcută de Asociaţia Universităţilor Europene, arată care sunt universităţile de top şi care sunt cele mai puţin performante.
Conform clasificării, avem 12 universităţi de top, încadrate în categoria "Universităţi de cercetare avansată şi educaţie". Cea de-a doua categorie, "Universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică", este alcătuită din universităţile de artă, cele militare, şi altele 15. Restul, sunt încadrate în categoria "universităţi centrate pe educaţie".
Mastere şi doctorate, în instituţiile performante
Primul efect al acestei clasificări priveşte programele de masterat şi doctorat, acordate până acum haotic ori preferenţial de ministerul Educaţiei. Universităţile din prima categorie vor primi în acest an cu 20% mai multe locuri pentru masterat şi doctorat, celor din a doua categorie li se reduce numărul locurilor la doctorat, iar cele din a treia categorie primesc doar 1,6% din locurile pentru doctorat.
Universităţile clasificate şi categoria în care au fost încadrate:
Universităţi de cercetare avansată şi educaţie Universitatea din BucureştiUniversitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-NapocaUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi Academia de Studii Economice din Bucureşti Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-NapocaUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din BucureştiUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din IaşiUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-NapocaUniversitatea Politehnică din BucureştiUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din IaşiUniversitatea Tehnică din Cluj-NapocaUniversitatea „Politehnica” din Timişoara
Universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică Universitatea de Vest din TimişoaraUniversitatea din CraiovaUniversitatea „Transilvania" din BraşovUniversitatea „Ovidius" din Constanţa Universitatea