Investitiile in parcuri eoliene, care variaza intre 1,3 si 1,7 milioane euro pe MW, necesita adesea contractarea de credite. Vezi care sunt institutiile financiare care acorda cele mai mari imprumuturi pentru dezvoltarea acestui sector de energie regenerabila in Romania.
Banca Europeana de Investitii (BEI) a oferit un imprumut de 200 milioane de euro la sfarsitul anului 2010 pentru a finanta dezvoltarea unui parc eolian situat in Fantanele, regiunea Dobrogea, potrivit raportului pe 2011 privind energia eoliana din Romania realizat de TPA Horwath si Schoenherr si Asociatii.
Fondurile de la BEI sunt utilizate pentru a cofinanta planul, constructia, darea in exploatare si lucrarile operationale legate de parcul eolian, cat si transformatoarele si conectarea la reteaua electrica.
Proiectul este dezvoltat de CEZ, producator de energie avand ca actionar principal guvernul Cehiei.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC, divizie a Bancii Mondiale, imprumuta 114,8 milioane de euro companiei Cernavoda Power, controlata de compania portugheza EDP Renovaveis, pentru dezvoltarea a doua parcuri eoliene in Romania.
BERD si IFC imprumuta fiecare cate 57,4 milioane de euro companiei Cernavoda Power, pentru a cofinanta constructia si operarea parcurilor eoliene Cernavoda I si II, cu o capacitate totala de 138 MW, potrivit unui comunicat al BERD.
Tot cu fonduri de la BERD si IFC, bancile Societe Generale, UniCredit si CaixaBank au sindicalizat un imprumut de 50 de milioane de euro pentru finantarea parcurilor eoliene Pestera si Cernavoda, dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis.
De asemenea, BERD a oferit un imprumut de 10 milioane de euro catre Raiffeisen Bank Romania pentru a finanta proiecte de eficienta energetica dezvoltate de catre societati locale. Acest imprumut este parte