In doar patru ani de cand Romania si Bulgaria s-au integrat in Uniunea Europeana, infractiunile comise de cetatenii europeni straini intrati in Marea Britanie s-au triplat, ajungand ca tribunalele britanice sa condamne, lunar, 2.750 de persoane.
Romanii se afla pe locul doi in randul cetatenilor europeni condamnati in 2010 pentru infractiuni comise in Marea Britanie, fiind depasiti numai de polonezi.
Sub titlul "O sansa de aur de a recastiga suveranitatea", cotidianul britanic Daily Mail subliniaza ca, in pofida acestor cifre, dictatele de la Bruxelles si Strasbourg ii impiedica pe britanici sa ii trimita pe acesti infractori acasa - cu putine exceptii. Cum s-a ajuns aici - se intreaba publicatia.
Cand Marea Britanie a intrat in Piata Comuna, asa cum se numea in 1973, clubul a fost prezentat britanicilor drept o asociatie de liber schimb a natiunilor suverane. Totusi, peste doar 40 de ani, calitatea de membru i-a costat pe acestia multe atribute ale suveranitatii.
In conditiile crizei din eurozona, continua sursa citata, si a puterii de veto pe care o are Marea Britanie, pentru a se impotrivi acelor schimbari constitutionale care ar urma sa rezolve criza, se prezinta o oportunitate de aur pentru recastigarea acestor parti ale suveranitatii.
Chiar si inainte de inceperea negocierilor, premierul britanic David Cameron si-a irosit cel mai important argument, renuntand la referendumul pe care l-a promis inainte de alegeri.
Nu-i nicio mirare, asadar, ca euroscepticii conservatori isi pierd rabdarea - peste 80 de parlamentari se intalnesc, saptamana viitoare, pentru a-l presa pe Cameron sa beneficieze de sansa de a retrasa relatiile Marii Britanii cu Uniunea Europeana.
Cameron ar trebui sa inceteze sa ii curteze pe liberal democratii eurofili si sa isi asculte propriii parlamentari, sustine