Boala poate evolua către parodontoză, iar aceasta duce la pierderea dinţilor. Gingivita se poate trata cu uşurinţă dacă persoana afectată se adresează medicului curând după ce se constată apariţia sângerărilor gingivale repetate şi persistente.
Dacă sângerările gingiilor apar ca urmare a unei răniri cu scobitoarea sau cu alimente mai dure, nu este cazul să ne îngrijorăm, spun specialiştii. Trebuie să luăm măsuri când sângerările sunt dese şi persistă. „Gingia reprezintă o barieră între bacteriile prezente în cavitatea bucală şi osul alveolar, în care se află implantaţi dinţii. Iar gingivita este un proces inflamator de la nivelul unui dinte sau care se poate generaliza la nivelul tuturor dinţilor. Dacă boala se agravează, gingia se îndepărtează de pe dinţi şi se poate forma un abces parodontal care provoacă durere şi tumefierea zonei afectate, dar poate duce şi la apariţia febrei şi la alterarea stării generale de sănătate", spune medicul specialist stomatolog Raluca Drăghici de la
Clinica „Imperial Dent" din Bucureşti.
Risc de pierdere a danturii
Cea mai gravă consecinţă a netratării gingivitei este apariţia bolii parodontale. Potrivit medicului Raluca Drăghici, aceasta este o afecţiune a sistemului ligamentar, cel care susţine dinţii în os, iar atunci când acest sistem este afectat, apare o mobilitate anormală a dinţilor. În cazul în care problema se accentuează , se poate ajunge la pierderea danturii. Mai mult decât atât, în stadii avansate, osul care susţine dinţii (osul alveolar) poate fi atât de afectat, încât nu mai poate oferi suport pentru o eventuală protezare sau pentru implanturile dentare. Desigur, într-o astfel de situaţie, tratamentul specializat este mult mai costisitor.
Asociată cu diabetul
Un studiu realizat la Universitatea din New York, SUA, arată că circa 90% din persoanele care suferă de b