Frica de imigranți ilegali nu poate fi folosită pentru a a amâna aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, susține europarlamentarul german Monika Hohlmeier.
În spațiul Schengen imigrarea ilegală, corupția și crima organizată sunt probleme "care trebuie discutate", dar nu doar în legătură cu România și Bulgaria, ci în legatură cu toate statele membre, "pentru că ne afectează pe toți", susține Hohlmeier.
"Nu putem să folosim pretextul imigranților din Lampedusa (Italia) pentru a respinge cererea României și Bulgariei de a se alătura spațiului Schengen. Rute noi de imigranți vor exista și se vor reinventa mereu," a spus Hohlmeier.
Spațiul Schengen trebuie consolidat prin prevenția problemelor care pot apărea, susține europarlamentarul german, "dar aceasta este o măsură care trebuie luată în comun cu toate cele 27 de state UE, inclusiv România și Bulgaria".
Citește și: Cum va arăta noul spaţiu fără frontiere:Vizite neanunţate şi sancţiuni în Schengen/ România vrea să ştie pe care graniţă este
Criza încrederii
Frica de imigranți ilegali a fost alimentată anul acesta de valul brusc a peste 20,000 de tunisieni ajunși pe insula Lampedusa a Italiei, în urma revoluțiilor "primăverii arabe". Pe 5 iulie 2011, Danemarca a reintrodus controalele la granițele sale cu Germania și Suedia, decizie care a stârnit critici din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European.
"Nu putem trata problema imigrației ca fiind una separată de Schengen - trebuie să anticipăm care sunt așteptările legate de imigrație în Europa, au loc schimbări demografice, trebuie să ne gândim la Grecia și la relația noastră cu Turcia. Criza economică s-a transformat într-o criză a încrederii. Trebuie să alegem între o libertate restrictivă, care ne limitează accesul la piața unică din Europa, sau trebuie să realizăm o deplină extindere a spațiului Schenge