Salonul International de Mobila, ce se desfasoara in aceste zile in halele de la Romaero Baneasa (7-11 septembrie), prezinta o oferta incalcita de mobila ieftina, pentru romanii care resimt criza, si produse de zeci de mii de euro, pentru imbogatiti, in care kitsch-ul este "rege".
170 de firme participa, in acest an, la Salonul International de Mobila din Bucuresti. Manifestarea este una importanta, oferind atat mobilier cat si accesorii si echipamente pentru prelucrarea lemnului.
Dincolo de aerul festivist al evenimentului, ai impresia ca participi la un spectacol absurd, ce reflecta in detaliu lumea antagonica in care traim – doua oferte separate, una din PAL ieftin, pentru saraci, alta plina de briz-briz-uri, intr-un indoielnic stil rococo.
Cea ieftina nu difera cu nimic fata de cea pe care o putem vedea in magazinele de cartier. Aceleasi panouri de PAL, viu colorat, imbinat simplu, cu un aer pseudo-modernist, in fapt o solutie ieftina menita sa scada pretul produsului la un nivel optim.
Ce frapeaza sunt dimensiunile mobilei. Paturi mici, biblioteci din patru scanduri, scaunele parca pentru pitici. L-am intrebat pe unul dintre expozanti daca mobila respectiva e pentru export in China. La cat de mici sunt chinezii, ai zice ca e super oferta pentru ei. Raspunsul neoficial a fost ca mobila a scazut in dimensiuni din motive economice – mai putin material, costuri mai reduse, deci pret de vanzare mai mic.
Un alt pont aflat la targ. Ca sa vezi daca biblioteca din “scanduri” de PAL e rezistenta, trebuie sa pui un obiect ceva mai greu deasupra. Daca vezi chiar si cea mai mica miscare a “lemnului”, mai bine nu cumperi. Altfel te vei trezi cu niste rafturi curbate, pe care nu vei putea pune nimic.
Preturile mobilierului “de criza” sunt pe masura. Scaune intre 200-400 lei, mese la 350-600 lei, canapele intre