Numărul fumătoarelor din România s-a dublat în ultimii 20 de ani și crește de la an la an. Femeile au un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii și cancer. Sursa: HEPTA
Dacă în 1989, fumau 11,3% din femeile adulte, în anul 2009, fumau cam 21,9% din ele. Peste 55% din femeile fumătoare sunt la vârstă fertilă - între 15-34 de ani.
Fumatul cauzează multiple forme de cancer la femei, iar numărul celor care se îmbolnăvesc şi mor din cauza cancerului este în creştere: în cazul cancerului de col uterin, din 1994 în 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84.
Femeile fac forme mai severe de cancer pulmonar decât bărbații
Este de mult timp dovedit că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii. Ele dezvoltă această boală după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face o formă mai severă a cancerului pulmonar.
Una din explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator”– inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-şi asigura doza de nicotină.
„Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi, este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic, cât și psihologic” a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.
Organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de toxine din țigară
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota și publicat în luna august în „The Lancet”, în care au fost incluşi peste 4 milioane de fumători