Unul sau două pahare cu vin pe zi au efecte benefice asupra femeilor trecute de 50 de ani pentru că le protejează împotriva a numeroase boli. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de cercetătorii americani, care susţin că femeile trecute de 50 de ani care beau vin la cină au şanse mai mari la o bătrâneţe liniştită, ferită de boli grave precum cancerul sau afecţiunile coronariene, spre deosebire de cele care nu beau alcool sau cele care beau prea mult.
Oamenii de ştiinţă susţin că femeile care includ vinul în dieta zilnică au mintea ascuţită, o formă fizică şi o sănătate psihică mai bune. Medicii avertizează însă că rezultatele acestui studiu sunt relevante doar pentru consumul moderat de alcool.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au calculat cantitatea de alcool consumată de 120.000 de asistente medicale în vârstă de peste 50 de ani şi apoi au analizat starea sănătăţii lor la vârsta de peste 70 de ani. Femeile aveau o vârstă medie de 58 de ani la începutul studiului.
Aproximativ 11% dintre cele care au trăit până la vârsta de 70 de ani au o bătrâneţe sănătoasă, fără să sufere de vreuna dintre cele 11 boli majore ale bătrâneţii, printre care cancerul, afecţiunile coronariene sau diabetul, informează Daily Mail. Iar cele mai multe femei din acest grup care au îmbătrânit sănătos consumau alcool periodic şi moderat. Cercetătorii americani susţin că un consum regulat şi moderat de alcool poate mări şansele unei bătrâneţi sănătoase cu aproximativ 20%. Qi Sun, autorul cercetării, menţionează că această teorie se aplică numai în cazul celor care beau alcool în cantităţi moderate.
Beneficiile maxime pe care vinul le are asupra sănătăţii apar doar în cazul în care este respectată doza zilnică. Cercetătorii americani estimează că aceaşi relaţie dintre consumul moderat de alcool şi o bătrâneţe sănătoasă este valabilă şi pentru bărbaţi,