Sute de curioşi au luat cu asalt, ieri, fabrica de magiun de la Topoloveni, în cadrul Porţilor deschise. Printre cei care au degustat bunătăţile naturale argeşene premiate la Bruxelles s-au numărat Victor Ponta, Daciana Sârbu sau preşedintele PC Daniel Constantin.
Magiunul de Topoloveni, 100% natural, fără aditivi, conservanţi sau coloranţi, şi-a primit, ieri, curioşii la fabrica din Topoloveni. Printre cei care au luat parte la Ziua porţilor deschise s-au numărat preşedintele PSD Victor Ponta şi soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, preşedintele PC, Daniel Constantin, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene. Cu toţii au înfulecat din gogoşile, cornurile şi clătitele umplute cu magiun de prune, după care au fost conduşi în fabrică, pentru a vedea “pe viu” procesul tehnologic.
“Noi consumăm mult magiun de Topoloveni, dar cea mai mare fană a lui este Irina, fiica noastră”, a declarat Daciana Sârbu.
Reţeta străbunicii, de acum 100 de ani
80% din prunele care sunt folosite la fabricarea magiunului provin de la un producător din comuna argeşeană Vedea, restul sunt aduse, în lădiţe, din Bistriţa, Sibiu, Buzău sau Prahova. După ce sunt sortate, fructele se descarcă în maşina de spălat, care utilizează apă curată, recirculată printr-un sistem de pompe. De aici, intră într-un aparat de unde sunt scoşi toţi sâmburii, iar pulpele merg într-un opăritor, unde sunt trecute prin două site. Se elimină toată cantitatea de apă, iar prunele se transformă într-o pastă omogenă care este transferată în maşina de ambalare. Borcanele, care anterior au fost sterilizate, se umplu cu o cantitate de 350 de grame de magiun fierbinte fiecare şi se pasteurizează. După ce se răcesc, sunt trimise în depozit, unde sunt ţinute trei săptămâni, ca mai apoi, după ce sunt verificate şi etichetate, să ia calea comerţului. Din 40 de mâini ies, zilnic, apr