Menirea pentru care a fost gândit Fondul Proprietatea (n.r. despăgubirea foştilor proprietari, deposedaţi abuziv de regimul comunist) nu a fost îndeplinită, spune Mircea Ursache, şeful departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD, fost preşedinte al Fondului Proprietatea şi al AVAS. Drept soluţie, domnia sa propune înfiinţarea unui fond obligatar. În interviul acordat ziarului BURSA, Mircea Ursache dezvăluie că, la preluarea mandatului, administratorul FP, Franklin Templeton, a agreat ca Fondul să aibă o conducere dualistă, însă acest lucru a fost respins de autorităţile române.
* Fostul preşedinte al FP: Banii de la Fondul Proprietatea se vor termina cât de repede
Reporter: La ce lucraţi, în calitate de şef al departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD?
Mircea Ursache: Lucrez la un proiect nou de iniţiativă legislativă privind despăgubirea celor abuzaţi de statul român în "48. După cum vedeţi, banii de la Fondul Proprietatea se vor termina cât de repede. Este clar că menirea pentru care a fost gândit fondul nu a fost îndeplinită şi, atunci, trebuie căutată o altă soluţie. Modelul german, pe vremea când Helmut Kohl era cancelar al Germaniei, după unificare, şi anume înfiinţarea unui fond obligatar, emisiune de obligaţiuni, cu termen de graţie de trei ani şi cu eşalonarea plăţilor, astfel încât să nu pună presiune pe buget, ar fi soluţia pe care ar trebui să o îmbrăţişeze România după eşecul Fondului Proprietatea.
Reporter: De ce consideraţi Fondul Proprietatea un eşec?
Mircea Ursache: Pentru că nu mai are cum să îşi îndeplinească menirea. Mai sunt foarte puţine acţiuni de împărţit, iar solicitările sunt de cel puţin zeci de ori peste. Întâi şi întâi, nu uitaţi că proprietatea este impres-criptibilă. Deci, variantele pe care unii le tot vehiculau - să stabilim o dată