O nouă delegaţie de experţi ai Comisiei Europene va veni luna aceasta în România pentru a stabili dacă porcinele autohtone întrunesc condiţiile de export în UE. De mai bine de trei ani, în România nu a mai fost depistat niciun caz de pestă porcină. Cu toate acestea, producătorii locali nu au dreptul să exporte în UE.
Luna aceasta se va scrie un nou capitol în povestea porcului românesc în Uniunea Europeană. Încă o delegaţie de experţi ai Comisiei Europene (CE) se va afla în România pentru a verifica iar calitatea efectivelor de porcine autohtone. Pentru producătorii români, vestea nu este nici bună, nici rea şi nicidecum nouă. Din 2003, de când CE a decis că România nu mai poate exporta carne de porc sau porci vii în UE, o serie de comisii s-a perindat prin ţara noastră pentru a verifica efectivele. De câteva ori am obţinut chiar avize pozitive, însă, nici până astăzi, fermierii români nu au dreptul să exporte.
De aceea, reprezentanţii industriei rămân sceptici şi faţă de noua „decizie finală" care urmează să fie luată în săptămânile care vin. „Mi se pare o bătaie de joc din partea Comisiei Europene. De fiecare dată găsesc câte o nouă problemă", a declarat pentru „Adevărul" Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. „Nu cred că vom primi aviz favorabil nici acum", a adăugat acesta. „Anul acesta nu se va scoate porc din România", crede şi Sorin Minea, acţionarul majoritar al grupului Angst. În 2003, experţii CE au restricţionat accesul porcului românesc pe pieţele comunitare pentru că fermierii îşi vaccinau efectivele împotriva pestei porcine, practică neagreată în UE. În 2007, o altă delegaţie a hotărât prelungirea restricţiei până la 31 decembrie 2009.
După această dată, România a obţinut permisia de a exporta, cu o singură condiţie: carnea folosită nu trebuia să fie de provenienţă românească, ci din zonele declarate „l