Noua locație de practică ar putea fi deschisă în primăvară și va fi dedicată arhitecților specialiști în renovări de edificii istorice, meșteri populari și elevi din școlile profesionale.
Oficialii Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" (ICR) vor demara în perioada următoare un proiect pilot de restaurare a unei clădiri monument din Chișinău. După ce va fi renovată, clădirea, aflată în prezent în stare de ruină, ar putea găzdui un institut de studii umane avansate.
„Nu doar construcțiile trebuie renovate, ci și limba. Institutul ar putea servi ca și centru de studii umane. Până atunci, oferta României este aceea de a prelua monumentul în stare de ruină și de a-l restaura sub forma unei școli de practică pentru tinerii formatori, meșteri populari și elevi din școlile profesionale", a spus Petre Guran, directorul ICR din Chișinău.
Citește și:
Încă un monument din Chişinău este pe cale de dispariţie
Chişinău: În fiecare lună dispare câte un monument de arhitectură din Capitală
Astăzi, reprezentanții Institutului Cultural „Mihai Eminescu" i-au prezentat pe specialiștii arhitecți din Republica Moldova care au participat la o serie de workshop-uri de renovări și amenajări de monumente, în România.
„De obicei, la noi se ia toporul și se dă jos tencuiala de pe pereții unei clădiri monument. Maeștrii din România ne-au permis să dăm jos din tencuială doar cât se poate face cu mâna. Ține de mentalitate și de modul cum oamenii își respectă patrimoniul cultural", spune Vadim Oboroceanu, specialist în cadrul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.
Sesiunile de workshop au avut loc în lunile iulie și august, la trei obiective istorice românești: cula de la Curtișoara (Gorj), castelul Banffy (Cluj) și conacul Petre P. Carp din satul Țibănești (Iași).
Citește cele mai importante