Templul evreiesc, construit în 1875 de către meseriaşii evrei, a rămas singura sinagogă care rezistat în Galaţi până în zilele noastre. Alte 22 de sinagogi au ajuns una cu pământul în urma a două evenimente devastatoare din istoria oraşului: minarea Galaţiului de către nemţi, în 1944, şi demolările din perioada comunistă.
„Templul rămâne ca o dovadă a existenţei noastre pe aceste meleaguri de-a lungul deceniilor viitoare. Sunt destui negaţionişti care neagă Holocaustul, iar peste vreo câţiva ani se trezeşte vreun idiot care va spune că nici n-au fost evrei la Galaţi", a declarat Sorin Blumer, liderul comunităţii evreieşti din Galaţi.
CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO
Renovarea Templului meseriaşilor a început în 2008 şi se va încheia în martie 2012.
„A fost făcută consolidarea de rezistenţă perimetrală completă. Terasamentul era inundat. Am reparat şi acoperişul. S-au pus centuri la toate nivelurile. Urmează să fie făcute tencuieli interioare şi exterioare. Vom schimba ferestrele, geamurile şi instalaţia electrică", a spus Blumer.
În timpul lucrărilor au avut de suferit şi unele elemente preţioase ale bisericii, considerată monument istoric. Din neatenţie, muncitorii au distrus o frescă din sticlă pe care erau gravate numele fondatorilor sinagogii.
Potrivit lui Blumer, valoarea totală a lucrărilor de consolidare se estimează la 800.000 lei. Banii adunaţi din chiriile proprietăţilor evreieşti retrocedate ajung la Fundaţia Comunităţilor Evreieşti din România, care direcţionează o parte din sumă la renovarea sinagogii.