O nouă carte şi-a făcut apariţia sub lumina tiparului, "Elveţienii în România". Este rezultatul unei cercetări de mai bine de 10 ani în arhivele şi bibliotecile din ţară şi străinătate, având ca temă relaţiile dintre România şi Elveţia, la nivel diplomatic, economic, cultural şi uman.
Asemenea altor proiecte de acest gen, realizarea unei monografii, cu activităţi conexe, a beneficiat de contextul unei şanse. În timp ce făcea studiile doctorale la Universitatea din Fribourg şi cercetare la Arhivele Federale elveţiene din Berna, dr. în Relaţii Internaţionale la Universitatea din Fribourg - Elveţia, Claudia Chinezu (n.r. - autoarea cărţii), a găsit o sursă inedită de documentare referitoare la comunitatea elveţienilor din România. De aici, a apărut şi ideea de a face cât mai accesibile aceste informaţii şi de a le aduna sub forma unei monografii.
Prima ediţie a apărut în limba franceză, în 2002, sub egida Fundaţiei Sturdza şi Weidmann. Însă ediţia actuală în limba română este o variantă mai extinsă decât cea în limba franceză. Totodată, apar schimbări atât la nivelul structurii cât şi la nivelul conţinutului, acesta fiind dezvoltat şi ilustrat de o serie de fotografii şi documente inedite. Lucrarea reprezintă o premieră pentru istoriografia românească, prin faptul că oferă repere importante din istoria imigraţiei elveţienilor, de la primele lor prezenţe pe teritoriile româneşti, aspecte legate de fondarea şi organizarea coloniilor elveţiene, statutul lor juridic în perioada interbelică, situaţia lor în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ale cărui consecinţe au determinat o repatriere masivă a elveţienilor. Pentru perioada mai recentă, sunt prezentate aspecte privind principalele structuri asociative elveţiene în România, precum şi cadrul investiţional şi antreprenorial care predomină comunitatea elveţienilor din prezent.
De-a lungul istoriei