În timp ce Berlinul se poate lăuda cu o atmosferă cât de cât curată, cele două metropole italiene se află în coada clasamentului
Conform unui raport dat recent publicităţii de mai multe organizaţii de protecţie a mediului înconjurător, printre care se află „Friends of Earth" şi „European Environmental Bureau", nivelul de substanţe toxice din aerul din Roma şi Milano este extrem de crescut. Principala cauză o constituie traficul intens, existenţa în apropiere a unor fabrici şi întreprinderi ce poluează la rândul lor atmosfera - Milano este cel mai industrializat oraş al Italiei - şi, nu în ultimul rând, lipsa de preocupare a autorităţilor în acest sens.
Cel mai „sănătos" oraş european, cu un aer care îndeplineşte în mare măsură cerinţele de specialitate, este Berlin, urmat la mică distanţă de Copenhaga, Viena şi Zurich. Urmează Dusseldorf, Madrid, Londra şi Bruxelles (de menţionat că Bucureşti nu figurează nici măcar la coada clasamentului).
În acordarea punctajului s-a ţinut cont şi de folosirea, excesivă sau nu, a transportului public, de alegerea mijloacelor alternative de deplasare, cum ar fi bicicletele, sau de modul în care edilii marilor oraşe pun în practică măsuri menite să reducă poluarea la scara întregului oraş (spre exemplu, limitarea traficului auto şi înmulţirea spaţiilor verzi).