SUA au avut de toate in 2011: viscole, tornade, inundatii, canicula si seceta, urmate de incendii masive de vegetatie. Primele opt luni din 2011 au fost neasteptat de distructive din punct de vedere al manifestarilor meteorologice.
De la viscolul care a depus aproape 60 de centimetri de zapada in Chicago, la tornadele ucigase si canicula din sud, la incendiile de vegetatie care au mistuit peste 1.000 de locuinte in Texas, mama natura a produs dezastre costisitoare pentru americani, scrie Reuters.
Expertii in climat dau vina pe incalzirea globala, meteorologii pe influenta fenomenului La Nina. Insa luand in considerare varietatea si violenta evenimentelor, tot mai multi oameni de stiinta spun ca insasi clima se schimba si extremele meteo vor deveni tot mai frecvente.
"O atmosfera mai calda are mai multa energie sa alimenteze furtunile", explica Jeff Masters, cofondator si director de meteorologie al companiei Weather Underground, vorbind miercuri la o conferinta de presa cu privire la clima. "Ani precum 2011 pot deveni noua normalitate in Statele Unite in urmatoarele decenii", spune acesta.
Anul a fost extrem de scump, daca e sa calculam culturile, proprietatile si vietile pierdute. National Oceanic and Atmospheric Administration, care calculeaza costul dezastrelor meteo din 1980 incoace, a inregistrat 10 dezastre naturale separate in 2011, care au produs, fiecare, pierderi economice in valoare de un miliard de dolari sau chiar mai mult, a spus Chris Vaccaro, purtator de cuvant al Serviciului National Meteorologic.
Costurile sunt insa mai ridicate de atat, intrucat cele noua dezastre din 2011, dinainte de uraganul Irene, au costat 35 de miliarde de dolari.
Si sezonul uraganelor n-a ajuns nici macar la jumatate. Specialistii spun ca tara se indreapta deja spre atingerea recordului la numarul de fur