Steven Ausnit, fiul industriaşului interbelic Max Ausnit şi printre cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea, cere statului român suplimentarea capitalului social al Fondului cu noi active astfel încât zecile de mii de persoane îndreptăţite să poată primi despăgubiri. În Ungaria şi Polonia despăgubirile au fost plafonate încă de la începutul procedurii.
Ausnit a primit acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în 2006 în contul combinatului siderurgic Reşiţa confiscat de regimul comunist şi care a aparţinut tatălui său. Tot atunci moştenitorii unei alte mari familii de industriaşi, familia Malaxa, au primit acţiuni la Fond în contul uzinelor Faur şi Republica. Pachetul de acţiuni primit de moştenitorii Malaxa şi Ausnit a fost în valoare totală de 1,1 mld. lei, respectiv 8% din capitalul FP. Astfel moştenitorii Malaxa şi Ausnit au devenit cei mai mari acţionari privaţi ai Fondului.
În contul Uzinelor Metalurgice Titan Nădrag Călan fiul industriaşului interbelic trebuie să primească 126 milioane de lei în acţiuni FP, însă Steven Ausnit se teme că nu ar putea primi niciodată aceste acţiuni pentru că participaţia statului (sub 10% din capitalul FP) se apropie de epuizare şi pentru că ANRP, autoritatea responsabilă de acordarea acţiunilor, întârzie nejustificat acordarea acţiunilor, mai susţine el. Steven Ausnit ar avea de primit circa 250 milioane de acţiuni la Fond, respectiv 1,8% din Fond.
În aceeaşi situaţie cu Steven Ausnit se află zeci de mii de persoane care şi-au depus dosarele de despăgubire la ANRP şi care aşteaptă de ani de zile compensarea.
"ANRP ne-a declarat dosarul incomplet şi ne-a cerut să aducem un document total irelevant doar pentru a amâna acordarea acţiunilor. Am câştigat la Curtea de Apel dreptul de a ne primi acţiunile la Fond. Este doar o încercare de a ne fura din nou. Statul român ar trebui să aducă