Autoritatile olandeze sugereaza ca infiintarea unui comisariat european pentru supervizarea cheltuielilor ar fi o masura benefica; sugestia vine in continuarea unei propuneri similare facute de Franta si Germania in urma cu ceva timp; grupul G7 al celor mai importante economii din lume va discuta criza datoriilor suverane din Europa - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.
Uniunea Europeana ar trebui sa instituie o autoritate trans-nationala care sa dicteze impozitele si cheltuielile din tarile membre si care ar trebui, de asemenea, sa aiba posibilitatea sa decida daca o tara poate sau nu sa ramana in zona euro, considera primul ministru olandez.
Intr-un editorial pentru Financial Times, primul ministru olandez, Mark Rutte, a sustinut ca acestui "comisar pentru disciplina bugetara" sa i se acorde prerogative extinse in privinta penalitatilor pe care le poate aduce statelor membre care nu respecta linia europeana cu privire la cheltuieli si deficite.
In situatia in care o tara continua sa aiba o politica economica deficitara, aceasta ar urma sa prezinte de fiecare data bugetul acestui comisar care ar avea drept de veto asurpa bugetului national, inainte ca acesta sa fie prezentat Parlamentului local. Pe termen lung, acele tari cu probleme ar trebui sa paraseasca zona euro.
"Tarile care nu se supun acestui regim, pot opta pentru parasirea zonei euro", explica Rutte. "In viitor, sanctiunea maxima ar trebui sa fie inlaturarea din zona euro".
Guvernul minoritar olandez se confrunta cu o presiune locala in crestere impotriva interventiilor financiare, motiv pentru care retorica sa agresiva poate fi interpretata ca raspuns la propriile probleme locale. Partidul sau, impreuna cu un alt partid olandez, de extrema dreapta, se opun explicit acordarii de sprijin financiar Greciei, con