Austeritatea fiscala era cea mai buna solutie pentru Romania, pentru ca nu ne puteam permite sa avem in 2011 un deficit bugetar de 7% din PIB, in conditiile in care investitorii din pietele globale se uita acum cu precadere la sanatatea financiara a tarilor, a spus economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Bucsa avertizeaza ca Romania este un caz particular in aceasta criza, intrucat a intrat cu un deficit structural urias, care s-a vazut imediat in 2009, cand PIB-ul s-a prabusit, iar deficitul a sarit la peste 8%.
Intr-o economie sanatoasa, deficitele bugetare scad in perioadele de crestere economica, datorita incasarilor mai mari si a comprimarii cheltuielilor bugetare. In schimb, in recesiuni, deficitele fiscale cresc in mod normal, din cauza veniturilor in scadere si a majorarii cheltuielilor.
Economistul crede ca, in prezent, asistam la o corectie normala, “chiar daca dureroasa”, care trebuie continuata, in conditiile in care “suntem abia la inceputul implementarii reformelor de care avem nevoie”.
“Economia nu poate fi pacalita. Daca ne uitam la cum au crescut salariile inainte de criza si cum scad acum, se observa ca asistam la o corectie. Aceasta ajustare aduce veniturile la nivelul care ar fi luat in calcul evolutia productivitatii si bunul simt, pentru ca salariile nu puteau sa creasca cu 30% pe an pe termen foarte lung”, mentioneaza Bucsa.
In plus, economistul de la UniCredit considera ca postura de “elev silitor” al FMI ne ofera cea mai importanta ancora reputationala la nivel mondial.
Acest lucru se observa foarte bine in prima de risc a Romaniei, care este destul de stabila in raport cu cea a Germaniei, cea mai sigura economie europeana. Astfel, spread-ul dintre CDS-ul Romaniei si cel al Germaniei fluctueaza intre 200 si 250 de puncte de baza in prezent (spread-u