Rezultatele de la examenul de Bacalaureat din acest an pot fi subiect de discutii pentru ziaristi sau politologi dar nu si o surpriza pentru cei care lucreaza in sistem. Daca vrem sa vedem adevarul, examenele scot la suprafata ceea se intampla in sistemul de invatamant. Insasi examenele si ceea ce urmareste educatia pot fi puse in discutie si evaluate.
Vinovata este intr-adevar societatea, care are un mod de a fi ce se reflecta in seriozitatea si corectitudinea cu care se face ceea ce se face in cadrul ei. Valorile si principiile pe care le respecta un popor determina rezultatele sale generale. Rolul educatiei este foarte important, deoarece ea contribuie alaturi de parinti la formarea caracterului tinerilor.
Nu cred ca pot fi invinovatiti elevii. Ei sunt inca prea mici, chiar si cei care au 18 ani, ca sa aiba o viziune de ansamblu si sa poata aprecia complexitatea fenomenului dezvoltarii umane si a interactiunii sociale. Adultii, educatorii si parintii pot fi insa trasi la raspundere pentru rezultatele copiilor pe care ii au in grija. Pe de alta parte, sistemul de invatamant poate avea ca tinte si poate incerca sa impuna invatarea de lucruri care nu prezinta interes, deoarece aplicabilitatea lor este restransa si in afara ariei de interes a elevilor sau chiar a societatii.
Sunt voci care acuza slaba pregatire a studentilor. Ei sunt probabil acei elevi care au promovat pe nedrept Bacalaureatul. Dar nici profesorii de la liceu nu pot avea rezultate, oricat s-ar stradui, daca din scolile generale absolventii nu sunt suficient de bine pregatiti.
Trecerea de la transmiterea si evaluarea de cunostinte la dezvoltarea de competente la gimnaziu s-a facut din anul 2009. Insa nu s-a reusit o schimbare in abordarea actului educativ deoarece cadrele didactice nu au fost formate in acest sens. Definitia, modul de abordare si de eval