BNR încearcă pentru prima dată să încurajeze creditarea în lei în detrimentul celei în valută la creditele ipotecare, dar dobânzile sunt duble.
Noile reglementări impuse de BNR pentru restricţionarea creditului în valută vor afecta relansarea creditării, deoarece vor duce la diminuarea cererii şi chiar la creşterea pe termen scurt a dobânzilor, ceea ce va duce la scăderea cererii de locuinţe. Numai programul "Prima casă" mai rămâne un obstacol major pentru scăderea preţurilor, cred specialiştii contactaţi de ZF.
BNR pregăteşte noi restricţii pentru creditul de retail, vizând limitarea împrumuturilor pentru consum la o perioadă de rambursare de cel mult 5 ani, dar şi cerinţe pentru un avans de minim 30% în cazul finanţărilor ipotecare în valută, în contextul în care creditarea abia dă primele semne timide de revenire după doi ani de îngheţ.
"Probabil, aceste măsuri vor afecta într-o anumită măsura «mult-aşteptata» relansare a creditării, ţinând cont de apetitul încă redus al clienţilor pentru credite noi, precum şi de numărul limitat al clienţilor eligibili, însă este adevărat că noile reglementări vor contribui la o activitate de creditare mai sănătoasa în viitor. Este prea devreme să estimăm exact efectul acestor măsuri, însă ne facem calculele în ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de anul viitor", apreciază Adrian Chichiţă, director general adjunct retail la OTP Bank.
Proiectul de regulament a fost lansat în dezbatere publică în această săptămână şi va fi aplicat inclusiv sucursalelor băncilor străine.
Bancherii vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a negocia cu BNR noile reguli.
La creditele ipotecare în lei ar urma să fie stabilit un avans minim de 15%, ceea ce ar putea încuraja creditarea în moneda naţională, mai ales în contextul în care există aşteptări ca dobânzile să mai scadă începând de anul viitor,