Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat joi, că SUA nu vor uita pierderile şi sacrificiile aliaţilor şi că vor fi alături de Europa în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, acesta fiind şi rolul amplasării scutului la Deveselu, scrie Mediafax.
"Aliaţii noştri NATO au demonstrat vitalitatea statornică a alianţei", a apreciat Gitenstein, amintind că, pentru prima oară în istorie a fost invocat articolul 5 al Cartei NATO, prin care aliaţii se obligă să apere celelalte state membre.
Gitenstein a reamintit că atacurile de la 11 septembrie 2011 au fost urmate de altele: Madrid, la 11 martie 2004 şi Londra, la 7 iulie 2005.
"Nu vom uita pierderile suferite şi sacrificiile făcute de aliaţii noştri şi ne-am reconfirmat angajamentul de a-i apăra pe prietenii noştri de toate noile ameninţări comune cu care ne confruntăm. Îi vom susţine pe aliaţii noştri în operaţiunile NATO desfăşurate în întreaga lume şi vom fi alături de Europa în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune. Tocmai de aceea, Statele Unite şi România vor amplasa elemente ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu, în România", a adăugat el.
Gitenstein a menţionat şi implicarea României alături de SUA încă din urmă cu 10 ani, când ţara noastră nu era încă membră NATO.
Ambasadorul a făcut aceste declaraţii în deschiderea conferinţei "9/11: Ten years after", organizată de IDR.
La eveniment au participat Radu Carp, şeful Institutului şi Florin Diaconu director de cercetare în cadrul Institutului. Tenorul Anton Zidaru a intonate melodia "Amazing Grace" iar la începutul evenimentului ambasadorul a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat joi, că SUA nu vor uita pierd