Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a declarat în cuvântarea sa la cea de a 9-a Conferința internațională având ca tema securitatea în sud-estul Europei, că realizarea unui compromis în privința aderării Bulgariei la zona Schenghen va necesită ca Sofia să ofere garanții suplimentare partanerilor europeni.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Guvernul Borisov va accepta dislocarea de polițiști din alte țări europene pe frontiera terestră a țării cu Turcia, Serbia și Macedonia. La frontiera turcă considerată a fi cea mai critică din punct de vedere a imigrației ilegale, vor fi formate patrule mixte bulgaro-turce. Sofia va accepta și vizite neanunțate de experți în scopul verificării calității controlului de frontieră.
Țvetanov a anunțat că în ultimele 10 luni aproximativ 6800 de străini care nu răspund criteriilor Schenghen au intrat în Bulgaria. Și întrucât țara nu este încă membra a spațiului comun, nu exista un mecanism de a se refuza intrarea lor.
Problema patrulelor mixte face obiectul discuțiilor pe care le are astăzi la Ancara ministrul de externe Nikolai Mladenov. Decizia în acest sens va putea fi anunțată în finele lunii noiembrie când guvernele celor două țări vor avea o ședință comună.
Bulgaria speră ca miniștrii justiției și de interne ai țărilor membre vor adopta o decizie de compromis la reuniunea sa din 22-23 septembrie, acceptând aderarea treptată a Bulgariei și României la zona Schenghen – inițial prin frontiera aeriană. În ciudă semnalelor negative din partea Germaniei, oficialii bulgari, printre care și ministrul Țvetanov, și-au anunțat optimismul cu privire la șansele unei decizii favorabile.
Viceprim-ministrul a declarat că nu trebuie ca suprapunerea unor crize internaționale să influiențeze negativ rezolvarea problemei.
Formula aderării în două etape a fost lansată de Germa