Curtea Constituţională a Germaniei a eliminat un obstacol major din calea eforturilor Europei de a depăşi criza datoriilor după ce a decis că pachetul de ajutor stabilit anul trecut pentru Grecia şi sprijinul acordat statului elen prin intermediul fondului de ajutor al uniunii monetare sunt legale, scrie The Wall Street Journal. Impactul pe burse s-a simţit imediat, ieri la ora României 16:00 indicele FTSE 100 (Marea Britanie) avansând cu 1,73%, CAC 40 (Franţa) cu 2,3%, iar DAX (Germania) cu 2,77%.
Decizia instanţei, îndeaproape aşteptată de pieţele financiare, este cu atât mai importantă cu cât Germania, cea mai mare economie europenă, contribuie cu cele mai mari sume la mecanismele europene anticriză. Contribuţia Berlinului la pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro stabilit în 2010 pentru Grecia se ridică la 22,4 miliarde de euro, mai redusă doar decât cea a FMI, de 30 de miliarde de euro. De asemenea, Germania va avea cea mai mare participaţie la Mecanismul European de Stabilitate Financiară, care va deveni funcţional în 2013, de 168 de miliarde de euro dintr-un total de 620 de miliarde de euro.
Legalitatea pachetului de ajutor de anul trecut a fost constestată în faţa Curţii în 2010 de un politician german şi de un grup de academicieni. Hotărârea instanţei nu a cuprins un răspuns la încercarea acestora de a ataca programul prin care BCE cumpără obligaţiuni ca răspuns în faţa crizei datoriilor.
Curtea Constituţională a statuat, de asemenea, că parlamentul german ar trebui să aibă un cuvânt mai putrenic de spus în eventualele noi planuri de ajutor din zona euro. Planurile vor avea nevoie însă doar de aprobarea comisiei parlamentare pentru buget. Mai mulţi politicieni germani au insistat ca aprobările să fie făcute în plenul parlamentului, măsură care ar fi îngreunat viitoarele programe de ajutor.
Decizia Curţii marchea