La trei ani dupa prabusirea Lehman Brothers, bancile se afla intr-o stare similar de proasta, pretul actiunilor acestora fiind in scadere, iar costurile de asigurare a datoriilor fiind la niveluri record.
Actiunile bancilor europene s-au depreciat cu pana la 2,9 la suta, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2009 pana in prezent, in timp ce creditele interbancare au coborat la cel mai mic nivel din luna aprilie a aceluiasi an.
Potrivit directorului executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, conditiile din piata ii amintesc de sfarsitul anului 2008, acesta cerand autoritatilor sa ia masuri pentru prevenirea unei noi crize financiare, care a dat nastere celei mai grave recesiuni din anii 1930 pana in prezent.
De altfel, investitorii au cerut dobanzi mai mari pentru obligatiunile emise de Grecia, Portugalia, Spania si Italia, in ultimele zile, pe fondul indoielilor cu privire la abilitatea autoritatilor de a stopa efectul de contagiune a datoriilor suverane.
"Investitorii nu doar ca se intreaba daca persoanele responsabile au puterea necesara pentru a depasi aceasta criza, dar si daca a mai ramas destul timp si daca au la indemana resursele necesare", a declarat Ackermann, citat de Bloomberg. "Cat timp exista nesiguranta cu privire la implementarea acordurilor, va exista nervozitate pe piata", a adaugat seful Deutsche Bank.
Cererea finlandezilor pentru garantii in vedere acordarii de noi imprumuturi Greciei, deteriorarea conditiilor economice din SUA si Europa si incapacitatea unor state din zona euro, precum Italia, de a implementa masurile de austeritate, risca sa puna in pericol planul de rezolvare a crizei.
"Aceasta nu este doar o criza financiara. Pentru prima data, sistemul european este in pericol", a declarat Federico Ghizzoni, directorul executiv al UniCredit.
Pietele fin