Tinerii care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat sunt victime colaterale ale numeroaselor încercări nereuşite de reformare a sistemului de educaţie, sunt de părere reprezentanţii Partidului Ecologist Român (PER). Aceştia au atras atenţia asupra situaţiei extrem de grave din sistemul educaţional, care a dus la rezultatele dezastruoase obţinute în cele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
"Este inacceptabil ca, în actualul context, cei aproape 100.000 de tineri, care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, să fie aruncaţi la periferia societăţii, iar la adresa lor să fie lansate doar acuze şi justificări. Acum avem nevoie urgentă de soluţii. Este o obligaţie faţă de o întreagă generaţie de tineri", se arată într-un comunicat emis, ieri, de PER.
În acest sens, conducerea Partidului Ecologist Român va propune Ministerului Educaţiei să permită Universităţilor din România să îşi poată adapta programa prin introducerea unui aşa-numit an şcolar intermediar, premergător celui universitar. Astfel, pe de o parte, cei care nu au reuşit să promoveze examenul de BAC vor avea posibilitatea să aprofundeze materiile ce fac obiectul testului de la sfârşitul ciclului liceal, iar pe de altă parte vor putea să se acomodeze cu materiile de studiu specifice primului an universitar.
"Este o soluţie salvatoare pentru aceşti tineri, ce are, în plus, calitatea de a nu solicita eforturi bugetare din partea statului, nevoit acum să acorde ajutoare de şomaj acestor tineri dintr-un buget şi aşa afectat de criză", se mai arată în comunicatul Partidului Ecologist.
La fel de important, varianta propusă de Partidul Ecologist Român poate aduce la lumină piaţa neagră a meditaţiilor, oferind posibilitatea acestor tineri să se pregătească într-un mediu academic la un sfert din costul meditaţiilor la domiciliu.
"Nu în ultimul rând, oferim tine