Ionuţ Pătrăhău conduce restaurantul cu specific marinăresc „Pescador", al cărui nume vine de la navele folosite pentru pescuitul maritime. Fost vicepreşedinte la Banca Transilvania, Ionuţ Pătrăhău spune că între administrarea unei bănci şi a unui restaurant nu este o mare diferenţă.
Un economist din Constanţa a deschis în această primăvară primul restaurant cu specific marinăresc din Cluj-Napoca, numit „Pescador", situat în cartierul Mărăşti. Îl cheamă Ionuţ Pătrăhău, are 41 de ani şi de nouă ani locuieşte în Cluj. „Am venit în 2002 la Cluj-Napoca în calitate de vicepreşedinte la Banca Transilvania. Din această funcţie mi-am dat demisia de câteva luni din motive personale şi am deschis acest restaurant pentru că am vrut să aduc la Cluj tradiţiile marinăreşti şi obiceiurile de la Constanţa care sunt puţin cunoscute aici", spune Pătrăhău.
În „Pescador" a investit în jur de 200.000 de euro şi este al doilea restaurant pe care omul de afaceri îl are în oraş, după „El Torro Steakhouse". De ce a decis să treacă de la domeniul bancar la restaurante? „Aşa a fost să fie", spune misterios constănţeanul.
Cum conduci un restaurant, după o bancă
El crede că nu e prea mare diferenţa între a conduce o bancă şi a conduce un local, însă consideră că o afacere de familie are mai mult succes decât una coordonată de un angajat. „Restaurantul e o operaţiune mică, poţi controla tot până în ultimul ungher în timp într-o bancă, unde lucrează sute de oameni, e mai greu. Mai cred că afacerile de familie sunt mai bine conduse decât cele în care proprietarul numeşte un director pentru că se pune mai mult suflet", crede constănţeanul.
Una dintre explicaţiile faptului că a deschis un restaurant marinăresc este şi faptul că este un mare iubitor al mării. El are permis de navigator şi, din când în când, mai iese cu barca cu motor la M