Comisia Europeană (CE) va propune, posibil la începutul lui octombrie, o taxă pe tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni, iar în cazul în care Londra se va opune, planul va fi aplicat doar în zona euro, a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
Propunerea de a introduce o taxă de 0,1%, criticată de Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte părţi, care susţin că ar putea afecta tranzacţiile în ţările în care este aplicată, ar putea să se dovedească din acest motiv ineficientă.
Dacă oficialii UE vor găsi însă o formulă de aplicare care să nu sperie traderii, ar putea avea un rol esenţial în încercarea de a impozita băncile în urma crizei financiare mondiale.
"Băncile au în prezent capacitatea să plătească bonusuri uriaşe, în pofida dificultăţilor, iar directorii generali primesc compensaţii uriaşe. Este clar că nimănui nu îi place să fie taxat, dar cred că este momentul potrivit", a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate.
El a precizat că o taxă de 0,01% va fi aplicată şi pe tranzacţiile cu instrumente derivate, dar nu este clar dacă pot fi incluse şi operaţiunile pe piaţa valutară.
Această taxă la nivelul UE ar putea aduce venituri anuale de peste 50 de miliarde de euro, dacă ar include şi tranzacţiile valutare, a declarat marţi Semeta pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Propunerea ar putea fi prezentată la începutul lui octombrie, a spus comisarul.
Semeta are sprijinul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi al cancelarului german Angela Merkel, care s-au angajat luna trecută să sprijine introducerea unei astfel de taxe.
Popularitatea celor doi lideri a scăzut, iar această măsură i-ar putea ajuta să o recâştige.
Sondajele de opinie efectuate de CE au arătat că aproape două treimi dintre europeni susţin impozitarea tranzacţiilor fi