De la o vreme si-a facut loc in topul dezbaterilor publice ideea de management privat, asa –zisa solutie agreata de Guvernul roman si Fondul Monetar International pentru a elimina pierderile si arieratele produse de marile companii din curtea ministerului economiei sau a ministerului transporturilor. Mai mult, astazi un comentariu legat de pozitia capitalului romanesc in economia de forte a regiunii asa cum rezulta dintr-un top al companiilor realizat de Deloitte a provocat o dezbatere, unde, pe rand, am auzit ce bine/rau aduc privatizarile, companiile de stat si managementul privat aplicat firmelor de stat.
Mai intai, seful Electrica, Ioan Folescu, spune ca privatizarile din energie au adus servicii foarte proaste si profituri mari companiilor straine care au intrat in acest sector. Ca profiturile se repatriaza (si) prin achizitii de echipamente foarte scumpe.
“Eu nu inteleg de unde vine notiunea de management privat. De unde ii aduci? De la o companie cu rude in Germania, care va trimite un manager, acesta va vedea ca treaba nu merge si va recomanda privatizarea”, se intreaba directorul celei mai mari firme de stat din Romania, care nu uita sa mentioneze ca este “pe profit”.
Profesorul Daniel Daianu este un adept declarat ca asset-urile din domenii ca energia sa ramana in mana statului. Florin Ciocanelea, director general al Grup Servicii Petroliere – business privat cu capital romanesc, compara cu experienta sa de “fost” director intr-o companie de stat (Ciocanelea a fost seful Petrom International in urma cu peste zece ani, Petrom privatizandu-se in 2004 – n.r.) si spune ca astazi pentru a cumpara echipamente de un milion de dolari decizia poate fi luata intr-o zi, in timp ce la o firma de stat pentru o valoare de 100.000 de dolari trebuie sa ai o tona de documente pe care sa le pregatesti, nota justificativa, aprobari etc. In fin