52 de spălătorii auto din cele 65 câte funcţionează în Craiova folosesc apă potabilă pentru curățarea autoturismelor. În plus, acestea sunt racordate ilegal la sistemul public de alimentare cu apă.
Compania de Apă Oltenia (CAO) din Craiova s-a trezit, ce-i drept cam târziu, că spălătoriile din oraş fură apă potabilă printr-o metodă deloc ingenioasă, și anume cu furtunul. Reprezentanţii respectivelor societăţi s-au racordat ilegal la sistemul centralizat de apă al oraşului și nu plătesc astfel nici un ban pentru miile de metri cubi de apă potabilă folosită pentru spălarea autoturismelor. Această constatare a făcut-o furnizorul de apă al oraşului după ce trei zile consecutiv a verificat 52 din cele 65 de spălătorii câte sunt în Craiova. „Între operatorii de gen verificaţi, toţi sunt racordaţi ilegal la reţeaua de apă a oraşului. Am constatat că mulţi sunt racordaţi la conducta de apă printr-un furtun, pentru a-l putea monta şi demonta mai uşor. Alţii au puţuri forate, dar nu le folosesc. Au fost cazuri când foloseau branşamentul de la locuinţă şi chiar de la un bar din vecinătate, în ambele situaţii neexistând contorizare“, a spus reprezentanta CAO, Mihaela Chiriţescu. Unii dintre aceşti întreprinzători nu le-au permis reprezentanţilor Companiei accesul în incinta spălătoriilor, alţii au fost găsiţi cu instalatorul în căminul de apă, pentru a se debranşa pe ultima sută de metri fiindcă nu figurau ca şi abonaţi ai CAO.
Substanţe toxice deversate în reţeaua de canalizare a oraşului
În mod normal, o spălătorie auto trebuie să aibă un puţ forat, contorizat pentru a se vedea câţi metri cubi de apă ajung în canalizarea oraşului. Trebuie să mai deţină şi o autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care impune proprietarilor de spălătorii auto să aibă o instalaţie de reciclare a apei, astfel încât nămolul şi substanţele toxice care pr